JOM LAYAN

JOM KLIK

KONGSI RESEPI

SUP CENDAWAN

Bahan2:-

1 tin cendawan butang (dihiris2)
3 sudu butter 2 sudu tepung gandum biasa
1 bawang besar (dipotong dadu)
1 bawang putih (dicincang halus)
1/2 cawan fresh milk
1 cawan air rebusan ayam/sayur (boleh digantikan dgn 1/2 kiub ayam)
1/2 cawan cream (optional)
sedikit garam
sedikit black pepper
daun basil : kalau ada

Cara:-

1) Goreng  bawang besar, bawang putih dan mushroom dgn sedikit butter. Angkat bila sudah layu dan wangi.   Ketepikan.

2) Kemudian panaskan butter dan bila dah agak cair,  gaulkan tepung gandum sampai sebati.

3) Masukkan susu dan chicken stok/kiub ayam. Kacau   perlahan2 dgn api sederhana.

4) Bila agak pekat, masukkan campuran mushroom tadi dan cream (zana x letak sbb x der). Kacau 2-3 minit, letak garam dan black pepper.

5) Tutup api bila sudah mengelegak.


Note: kepekatan, kepedasan dan kelemakan sup boleh diubah2 ikut citarasa  masing2...